10 tips bij obstipatie tijdens de zwangerschap
10 tips voor verstopping tijdens de zwangerschap
Obstipatie, verstopping, constipatie, het betekent allemaal hetzelfde: poepen gaat moeilijk en kan zelfs pijn doen. Sterker nog, je kunt last van aambeien krijgen. Ongeveer 8 op de 10 zwangere vrouwen heeft last van aambeien.
Obstipatie tip 1 | Drinken, drinken en nog meer drinken
Het advies luidt om minimaal 2 liter water per dag te drinken. Al helemaal als je last hebt van verstopping. Water helpt om de ontlasting zachter te maken, zodat je makkelijker kunt poepen. En tijdens je zwangerschap houd je meer vocht vast, dus drink liever te veel dan te weinig.
Obstipatie tip 2 | Regelmatig eten
Begin met een ontbijt, zodat je darmen net zoals de rest van je lichaam wakker worden en op gang kunnen komen. Sla de lunch niet over en probeer tussendoor gezond te snacken, om de darmen actief te houden.
Obstipatie tip 3 | Vezels & fibers
Regelmatig eten tijdens je zwangerschap is belangrijk, maar ook gezond en vezelrijk eten kan helpen om obstipatie te voorkomen of te verlichten. Fermenteerbare vezels dragen bij aan een goede darmflora en niet fermenteerbare vezels trekken vocht aan en zorgen voor een zachtere ontlasting.
Obstipatie tip 4 | Beweeg
Lopen, fietsen of even lekker dansen, het helpt allemaal. Dat hoeft niet eens op hoge intensiteit, want ook een stevige wandeling of een stukje fietsen stimuleert de stoelgang. Blijf luisteren naar je zwangere lichaam, maar een half uur bewegen per dag is zeker aan te raden.
Obstipatie tip 5 | Op tijd gaan
Als je moet poepen, dan moet je het zeker niet uitstellen. Je geeft je lichaam dan een verkeerd signaal, waardoor je minder vaak aandrang krijgt. Je ontlasting blijft daardoor langer in je darm zitten en droogt uit. En dat is precies het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken.
Obstipatie tip 6 | De juiste houding
Als je eenmaal zit, ga dan op de juiste manier zitten. Ga zeker niet ver voorover leunen en ga ook niet hangend poepen. Idealiter zet je jouw voeten op een klein voetenbankje, zodat je knieën hoger staan dan je heupen. Op die manier kan de poep een kortere weg afleggen.
Obstipatie tip 7 | Check je medicijnkastje
Het kan zijn dat je bepaalde medicijnen gebruikt die je stoelgang beïnvloeden. En net nu je zwanger bent kan dat voor verstopping zorgen, terwijl dat voorheen misschien niet zo was. Het kan dus lonen om bij medicijngebruik en obstipatie te overleggen met je verloskundige of huisarts.
Obstipatie tip 8 | Ontstress
Zwanger zijn is niet altijd even makkelijk. Mogelijk ervaar je meer stress dan je gewend bent en je hersenen en darmen hebben een wisselwerking op elkaar. Probeer dus te ontspannen, misschien met mindfulness-oefeningen, yoga of meditatie.
Obstipatie tip 9 | Voorkom aambeien
Als je last hebt van verstopping, is er ook een grote kans dat je last krijgt van aambeien. Doordat je (te) veel druk zet tijdens het poepen, wordt de druk op je endeldarm en de aderen te groot en kunnen er aambeien ontstaan. Met pijn en irritatie op een vervelende plek tot gevolg. Onder meer een koud kompres of een verzachtende gel kan uitkomst bieden. Vraag de kraamzorg of arts eventueel om advies.
Obstipatie tip 10 | Probeer een laxeermiddel
Heb je alles al geprobeerd, dan is het mogelijk tijd voor een laxeermiddel. Er zijn stimulerende laxeermiddelen en osmotische laxeermiddelen. Met stimulerende middelen bedoelen we medicatie die de zenuwen in de dikke darm prikkelen. Daardoor kan de stoelgang plotseling op gang komen.
Osmotische laxeermiddelen werken op natuurlijke wijze samen met het water in je lichaam. Ze helpen de darmen water vast te houden waarmee de ontlasting wordt verzacht en het proces van het verplaatsen van de ontlasting door de darmen wordt verlicht. IberoLax is een osmotisch laxeermiddel dat de stoelgang op deze natuurlijke wijze verlicht. Het brengt effectief de ontlasting op natuurlijke wijze weer op gang. Het werkt ook mild: zonder krampen, buikpijn of plotselinge aandrang.