Zwangerschap en obstipatie
Waarom je verstopt raakt
Je groeiende buik maakt het je darmen lastig en ook je hormonale huishouding kan ervoor zorgen dat poepen moeilijker wordt. Tijdens je zwangerschap maakt je lichaam in grote hoeveelheden het hormoon progesteron aan. Dit hormoon maakt de spieren in de baarmoederwand slapper, maar ook de spieren in je darmwand. Je darmen gaan daardoor langzamer werken.
Omdat ontlasting langer in je darmen blijft zitten, wordt er meer water onttrokken. En dan kan de ontlasting dik en hard worden. Daarbovenop wordt jouw buik steeds groter, waardoor je darmen soms in de verdrukking komen te zitten. Dat helpt ook niet mee met een optimale stoelgang.
10 TIPS BIJ OBSTIPATIE TIJDENS DE ZWANGERSCHAP
Water tegen obstipatie
Zoals je ziet is water van groot belang om op een fijne manier naar de wc te kunnen. Je hebt vast wel eens gehoord van dat zwangere vrouwen extra vocht vasthouden, rondom de benen, voeten of enkels. Ook wel bekend als oedeem. Oedeem kan erg vervelend zijn, maar het is alsnog aan te raden om twee liter per dag te drinken, al helemaal als je last hebt van verstopping!
Mild en effectief
Als voldoende water drinken of de verschillende tips niet helpen, kan je Iberolax proberen. Iberolax is een mild laxeermiddel dat op natuurlijke wijze werkt. Het werkt op basis van water en kan ook gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Raadpleeg wel altijd je verloskundige of huisarts.
Iberolax heeft een osmotische werking. Oftewel, het trekt water aan in je darmen en verzacht op die manier je stoelgang. Je kunt weer makkelijker naar de wc. Dat gebeurt zonder dat je plotselinge aandrang, krampen of buikpijn krijgt. Je kunt zonder zorgen van huis gaan of ontspannen van je rust genieten. Daarbovenop wordt Iberolax niet opgenomen in het lichaam, irriteert Iberolax het slijmvlies niet en wordt het uitgescheiden tijdens het poepen.